“Geleneksel muhtar anlayışı büyük yerleşim yerlerinden kalkmıştır.”

Güllük mahallesi muhtarı ve Sakarya Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Erdal Erdem RadyoNet’e konuk oldu.

Erdal Erdem kimdir?

Erdem, 1960 Adapazarı doğumludur. Emeklidir ve esnaflık yapmaktadır.  1992 yerel seçimlerinden beri yani 27 senedir Güllük Mahallesi muhtarıdır. 2008'de kurmuş oldukları derneğin başkanıdır. 2015'te Federasyon kurmuşlardır. Aynı zamanda Adapazarı Muhtarlar derneği başkanıdır. 16 ilçenin 12'sinin üye olduğu Sakarya Muhtarlar Federasyonunun da genel başkanı ve kurucusudur.

 

“Geleneksel muhtar anlayışı büyük yerleşim yerlerinden kalkmıştır.”

Muhtarların öneminden bahseden Erdem, “Muhtarlar normal şartlarda bütün mahalleye ve mahalle sorunlarına hakim olan insanlardır. Ancak 2018 de uygulamaya geçen, adrese dayalı kayıt sisteminden sonra vatandaşların adres değişikliğini nüfus müdürlüklerinden yapması vesilesiyle muhtarlara pek iş düşmemektedir ve resmi kurumlar tarafından da istenen belgeler artık istenmemektedir. Bu vatandaşların lehine gayet güzel bir uygulamadır ama muhtarlarla vatandaşlar arasındaki diyaloğu eksiltmiştir. Dolayısıyla da bu yönden 2018'den sonra özellikle büyük mahallelerde muhtarlar vatandaşı ve komşular da yandaki komşusunu tanımama noktasına geldi. Bütün insanlarımız kendi yaşam mücadelesi ile uğraştığından dolayı, sabah işine akşam evine geliyorlar, komşularını da tanımıyorlar. Bu bağlamda geleneksel muhtar anlayışı maalesef büyük yerleşim yerlerinden kalkmıştır. Bu noktada muhtarların tüzel kişilik olması lazım.”dedi. 

“Muhtarların belediye meclisinde söz hakkı ve oy hakkı olması lazım.”

Büyükşehir yasasının kırsalda uygulanmasının çeşitli sebeplerden dolayı yanlış olduğunu söyleyen Erdem, bu sebepleri, “Büyükşehir kapsamında köylerin tamamı mahalle oldu. 2019 Mart seçimlerinden sonra köylere tanınan haklar da ortadan kalkacak. Örneğin; en düşük ödenen su parasının %25’ini geçmemek şartı ile alınan su paraları, arsa, tarla, emlak vergileri, LED tabela, reklam vergileri aynı şehir merkezindeki gibi onlar da aynı kapsama alınacak. Bu açıdan Büyükşehir yasasının uygulanması kırsalda yanlış. Dolayısıyla da statü olarak mahalleye aldığınız köylerde yaşam olarak hala köy hayatı devam ettiği için orada yaşayan halk hayvan bakacak bu noktada da hayvan bakmayan karşıdaki komşu ‘bunun kokusundan rahatsız oluyorum’ diyecek. Ortada geçerli bir kanun olmadığından dolayı, geçerli olan mahallelerde hayvan yetiştirilemez yasası nedeniyle hayvan bakanlar zor durumda kalıyor. Burada belediye başkanları da çözüm bulamıyor. İyi niyet çerçevesinde muhtarlar devreye giriyor. Bunlar kişilere özel değil yasalar çerçevesinde olması lazım. Bir başka dezavantaj da, o köyde yaşayan insanların cami, okul, mezarlık için veya köyün kalkınması için bağışladıkları tarlalar, ilçe belediyelerine geçti. Bu defa ilçe belediyelerinin çoğu borçlarını kapatmak için bu yerleri satmaya kalktılar. Bizim önerimiz; eğer belediyeler bunları satıyorsa, hiç olmazsa o köyde yaşayan insanlara öncelik tanınacak bir kanun düzenlemesi gerekir. Muhtarların da işlevinin değişmesi gerekiyor. Bütün mahallenin sorunları muhtarda ve azalarda toplanıyor. Bunlar sorunlara teşhis koyuyor çözüm de belediyeye kalıyor. Bu bağlamda da bir önerim var; en azından bağımsız seçilen muhtarlarımızın belediyelerde meclis üyesi durumunda olması sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Bir mahallede karar alınacaksa, o mahalle ile ilgili alınacak kararlarda muhtar o belediye meclisinde söz hakkı ve oy hakkı olması lazım.”diyerek sıraladı. 

 

“Güllük Mahallesindeki bütün komşularımıza saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Tekrar aday olmasına mahalle halkının verdiği tepkiyi anlatan Erdal Erdem, “25 yıldır Güllük Mahallesi'nde hiçbir kardeşimiz rakip aday olarak karşımıza çıkmadı. Güllük mahallemizde yine bize bir rakip çıkarmazlar. Teveccühlerinden dolayı Güllük Mahallesindeki bütün komşularımıza saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.” dedi. 

“Adaylık sistemi olmalı.”

Muhtar adaylığı sistemini eleştiren Erdem, “Muhtarlık seçimi de belediye başkanları seçimi gibi adaylık sistemi ile olması lazım. Hatta Cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanan resimli oy pusulasının olması gerekir ki; okuması, yazması olmayan vatandaşlarımız muhtarı resme bakarak da tercih edebilmeli ve diğer seçimlerde uygulanan tercihli veya evet yazan mühür kullanılmalı.”ifadelerini kullandı. 

“Her yönden önemli bir mahalledir.”

Muhtarı ve muhtar adayı olduğu Güllük Mahallesi’ni diğer mahallelerden ayıran özelliklerini de konu edinen Erdem, “Şehir merkezine 1.5- 2 kilometre bir mesafede olması, yıkılan terminalin Güllük Mahallesi'nde olması, sınırında bir Araştırma Merkez Hastanesi Kampüsü olması, resmi dairelere özellikle de belediyeye, hastanelere yakın olması ve coğrafi konumu yönünden önemli bir mahalledir.” dedi.

Güllük Mahallesi’ne neler kazandırıldı?

“En iyi yatırım, çocuklara ve engellilere yapılan yatırımdır.” diyen Erdem Güllük Mahallesi'ne neler kazandırdığını şu şekilde maddelendirdi;

 İlk işimiz dolmuş ve taksi hatlarını genişletmek oldu. 

2. 30 yıldır çözülemeyen hisseli tapu sorununu çözdük, müstakil tapuya çevirdik.  

3. Bizim zamanımızdan önce başlanan kanalı biz devam ettirdik. Bunun yanında bizim sınırımız olmamasına rağmen Erenler’e kadar kanalın kapanmasını sağladık.

4. Terminalin yapılması için girişimlerde bulunduk.  Bizim mahallemize taşınan terminali 94 seçimlerine yetiştirdik. 

5. Muhtarlık yerleri, parklar, Büyükşehir Belediyesinin Türkiye 3.’lüğü alan sosyal projelerini yaptık.

6. 7- 14 yaş arası bütün Sakarya'daki çocuklarımıza drama, müzik, aşçılık kursu, Kuran-ı Kerim tilaveti, yabancı dil kursu, resim, boyama gibi kursların açılmasını sağladık.

7. Fiziksel engelli kardeşlerimize boyama, otistik kardeşlerimize de folklor gibi kursların açılmasını sağladık. 

8.Adapazarı ilçesinde ilk doğalgaz gelen mahalle benim mahallemdir.

 

Federasyon olarak ne yaptıklarını da anlatan Erdal Erdem,

Türkiye'de 81 vilayette halen devam eden, ilk ve tek olan EMOS (Elektronik Muhtarlık Otomasyon Sistemi) programını bütün muhtarlarımıza kazandırdık. Vatandaşın derdini muhtarımız, oturduğu yerden, internet ortamında isterse resim çekerek, usb bellekle ilgili makamlara gönderebiliyor.

Federasyon başkanı sıfatıyla gene büyükşehir belediye başkanımızdan hem Adapazarı Muhtarlar Derneğini hem Sakarya Muhtarlar Federasyonu’na Kent Park'ın içinde toplantı salonu olarak da kullanılan güzel bir yer tahsis ettik.” dedi.

 

“Biz Sakarya’yı ilgilendiren ne sorunlar varsa nezaketle makamlara ilettik. Yanlışları ortaya koyduk. Doğruları alkışladık. Biz A partiye B partiye göre hareket eden kişiliklere sahip değiliz. Zaten muhtarlar bağımsız seçilir.” 

 

“Muhtar adayları propaganda araçlarından yararlanamazlar.”

Güllük mahallesi muhtarı ve Sakarya Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Erdal Erdem, “26.12.2018 de çıkan YSK’nın 1130 sayılı kararına göre muhtar adayları propaganda araçlarından yararlanamazlar. Muhtar adayları boşuna afiş bastırmasın. Ancak kendisini tanıtıcı nitelikte olan el ilanları dağıtabilirler. Bunun düzeltileceğini pek zannetmiyorum ama yanlış bir uygulama. Vatandaşın resimli veya yazılı olarak muhtar adayını tanıması lazım. Yanlış bulduğum ama uymak zorunda olduğum bu kararı tüm muhtar adayları bilsinler.” diyerek muhtarlara uyarıda bulundu ve iyi dilekleriyle sözlerine son verdi. 

5 Mart 2019 , Salı

Siz de yorumlarınızı yazınız

Adınız :
E-Posta :
Mesajınız :
YASAL UYARI:Haber portalımız 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayınlanmaktadır Yayınlanan fotoğrafların yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, önceden yazılı izin gerektirir. Portalımızda yayınlanan haberler ise, kaynak gösterilmek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

Çok Okunan Haberler


İlgininizi Çekebilecek Haberler


Son Yorumlananlar